Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” în PROGRAMUL MONDIAL ECO-ȘCOALĂ, din anul 2005
Programul Eco-Şcoala a pornit de la necesitatea implicării tinerilor în găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. De-a lungul celor peste 18 ani de proiect au participat tot atâtea generaţii de elevi inimoşi (de la vârsta gradiniţei , până la liceu), coordonaţi de profesori cu drag de Natură pentru a realiza varii activităţi, multe de interes regional De-a lungul timpului, Programul Ecoșcoala a cuprins activități cu interes direct pentru școală, dar și societate, prin campanii de monitorizare asupra stării de curățenie a plajelor, acțiuni de igienizare și plantări de arbuști și arbori în parcuri, campanii de sensibilizare a cetățenilor în diferite probleme de mediu. Tematica activităților desfășurate în ultimii doi ani școlari a fost: „apa” și „viața sănătoasă”, și „natura și biodiversitatea”. De pildă, Ziua Europeană a Parcurilor a fost câţiva ani marcată prin campanii de sensibilizare a publicului faţă de problematica stării de curăţenie a parcurilor, prilej cu care au fost distribuite „Paşapoarte de Parc”, mici documente, însoţite de reguli pentru o bună valorificare a zonelor verzi din municipiu şi nu numai.
FOTOvizualizareFOTOvizualizarePeriodic, elevii şcolii participă la activităţi de igienizare în diferite zone din municipiul Constanţa, în cadrul Campaniilor naţionale sau municipale. La acestea s-au adăugat plantări de arbuști și arbori în parcurile locale, dar şi în Parcul didactic al şcolii, în care se găsesc arbori specifici mai multor continente si zone biogeografice.
Parteneriatul tradiţional cu ONG „Mare Nostrum” a creat oportunităţi pentru a participa constant la acţiuni de monitorizare a deşeurilor marine şi de a conştientiza, totodată, pericolul pe care îl reprezintă acestea asupra mediului costier/ marin. Campania „Adoptă un Delfin” a fost, de asemenea, bine primită în rândul elevilor, care au realizat acţiuni de fundraising pentru a contribui la monitorizarea delfinilor din Marea Neagră.
În anii şcolari 2022-2023 şi 2023-2024, elevii profilului pedagogic au participat la un proiect internaţional în care au învăţat să aplice corect principiile economiei circulare, în vederea ocrotirii mediului şi îmbunătăţirii vieţii.
Proiectul este coordonat la nivelul Colegiului de prof. dr. Polixenia-Gabriela Popescu și prof. Virginia Acreței. Participarea alături de peste milioane de elevi și tineri care derulează acest proiect, din 50.000 de școli din lume, dintre care 277, școli românești, ne obligă la responsabilitate, seriozitate și calitate.
Alături de Programul Ecoşcoală, elevii Colegiului, alături de dascălii lor, sunt implicaţi în alte două programe internaţionale de mediu:
Learn About Forest (LeAF) incepând cu anul 2006, un program mondial de educaţie pentru mediul înconjurător, prin care sala de clasă este ȋnlocuită cu natura, iar lecţiile de desfăşoară ȋn mediul natural şi
Programul Young Reporters for the Environment (Tineri Reporteri pentru Mediul Înconjurător) adresat elevilor care se implică în identificarea şi rezolvarea unor probleme de mediu.
Reflectări în presă:202320232019201720152013 |