ECO ȘCOALA

Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” este reatestat în 2019 ca Eco-Şcoala și primește pentru următorii 2 ani dreptul de a utiliza Steagul Verde, premiul școlilor certificate în PROGRAM MONDIAL ECO-ȘCOALA, coordonat la nivel internațional de Fundația de Educație pentru Mediu Înconjurator (FEE) și în Romania, de către Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie.

Programul Eco-Şcoala a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. Ȋn anul 2018 au participat 59 000 de şcoli din lume, din care 17 916 deţin Certificat de Eco-Şcoală şi Steagul Verde. Un număr de 19 800 465 de copiii şi tineri, peste 1 400 000 de cadre didactice dezvoltă acest program în lumea întreagă.

În România, Programul Eco-Școala a debutat în anul 1999 cu doar 5 şcoli pilot, ajungându-se în 2009 la 424 de unităţi şcolare, sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie, în calitate de membru cu drepturi depline al FEE. De-a lungul timpului, circa 850 de unităţi şcolare (grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii, grupuri şcolare, şcoli speciale, cluburi sau palate ale copiilor) din România au derulat programul, la finalul anului şcolar 2019/2020 fiind active un număr de 277.

Aflat în al șaisprezecelea an de proiect și după obținerea plachetei aniversare – cu ocazia împlinirii a 10 ani de derulare a Programului Eco-Școala - în anul 2015, Colegiul promovează cu aceeași implicare și entuziasm educația pentru mediu în rândul elevilor săi, de la vârsta grădiniței până la adolescenții din liceu.

De-a lungul timpului, Programul Ecoșcoala a cuprins activități cu interes direct pentru școală, dar și societate, prin campanii de monitorizare asupra stării de curățenie a plajelor, acțiuni de igienizare și plantări de arbuști și arbori în parcuri, campanii de sensibilizare a cetățenilor în diferite probleme de mediu. Tematica activităților desfășurate în ultimii doi ani școlari a fost: „apa” și „viața sănătoasă”, și „natura și biodiversitatea”.

Proiectul este coordonat la nivelul Colegiului de prof. dr. Polixenia-Gabriela Popescu și prof. Virginia Acreței. Participarea alături de peste milioane de elevi și tineri care derulează acest proiect, din 59.000 de școli din lume, dintre care 277, școli românești, ne obligă la responsabilitate, seriozitate și calitate.


© Colegiul Naţional Pedagogic "Constantin Brătescu" Constanţa   |   Designed by Cătălin Adrian Chita